Dance&Age – de mix van expressie en techniek

Een uitstapje naar de dans, net als zingen een ‘naked art’ – expressie rechtstreeks via het lichaam, zonder dat er instrumenten of materiaal aan te pas komen. Choreograaf Jiří Kylián doet een serie researchprojecten bij het Rotterdamse Codarts. In een daarvan onderzoekt hij het thema leeftijd in relatie tot dans.

Een kort duet wordt gedanst door dansers in vier verschillende leeftijdsfases. In de fascinerende korte reportage (20 min) zie je de verschuivende mix van technische virtuositeit en emotionele expressie. Prachtig om te zien hoe de Rotterdamse dansstudenten – net als ik – het diepst geraakt worden door de uitvoering van het oudste koppel, Martinette Janmaat en Ton Lutgerink.

(Zet m wel op full screen!)

Het feit dat dansers al op relatief jonge leeftijd hun carrière ‘moeten’ beëindigen, houdt Kylián al lange tijd bezig. In 1991 richtte hij bij het Nederlands Dans Theater de groep NDT III op, voor dansers van 40 jaar en ouder. Met succes: “Nonetheless, N.D.T. 3 [..] is the most captivating of all, anything but the geriatric alumni association its very concept might suggest”, schrijft Anna Kisselgoff in een recensie in The New York Times (1994). Helaas is deze groep in 2006 om financiële redenen opgeheven.

Plaats een reactie